Hírek

PROGRAM

 

 

FIGYELEM: SZOMBATON ( december 14-én) az év utolsó TÁRLATVEZETÉSE a Múzeumban.
A családi program keretében a gyermekek régi karácsonyi képeket készíthetnek.
Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Bemutatkozás

 

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota, Budapest XV. kerülete. A történelem során többször kapott új nevet, új határokat és új közigazgatási formát. Bizonyos jelenségek eltűntek a változások során, míg mások jellemzően megmaradtak.

1958-ban a kerületben munkacsoport alakult, mely Rákospalota helytörténeti vonatkozású dokumentumainak gyűjtését kezdte meg. A fővárosban harmadikként megalakuló helytörténeti gyűjtemény 1960. január 10-én kapott állandó helyet a Kossuth u. 39. sz. (ma 55.) alatt.

Kezdetben a település néprajzi anyagát, a kismesterségek szerszámait, termékeit gyűjtötte, majd nem sokkal a megnyitást követően a kerületben lakó Madarász Viktor leánya több, az édesapjától származó festményt, személyes tárgyat, bútort ajándékozott a gyűjteménynek. Ezt követően a gyűjtemény megkezdte a helyi képzőművészek alkotásainak gyűjtését is.

A nyolcvanas évek elején a Kossuth utcai épület annyira rossz állapotba került, hogy be kellett zárni, és a teljes gyűjteményt külső raktárakban kellett elhelyezni. 1991. novemberében nyílt meg újra a múzeum jelenlegi helyén, immár nem Rákospalotán, hanem a XV. kerület egy másik településrészén, Pestújhelyen.

Állandó kiállításaink mellett külső és belső helyszíneken rendezünk időszaki, helytörténeti és képzőművészeti kiállításokat. Ezek közül 2007-ben nagy siker volt a MÁV-telep 100. évfordulójára a Jézus Szíve Plébániatemplomban rendezett helytörténeti kiállításunk, valamint az évről évre a múzeum kertjében megrendezett képzőművészeti kiállításaink.

2009. októberében Pestújhely önálló községgé válásának centenáriuma alkalmából új állandó kiállítást nyitottunk „Civil élet az egykori Pestújhelyen” címmel. 2018-ban pedig új állandó kiállítást nyitottunk „Palota Földjén” címmel mely Rákospalota múltját mutatja be.

Szervezetileg a múzeum a XV. kerületi Tanácshoz tartozott, majd, 1990 után az önkormányzati fenntartású XV. kerületi Csokonai Kulturális Központhoz kapcsolták.

HÍREK

BUÉK 2020 - MINDEN KEDVES LÁTOGATÓNKNAK A RÁKOSPALOTA, PESTÚJHELY ÉS ÚJPALOTA HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYÉNEK OLDALÁN

A Rákospalotai Múzeum 21. századi szemléletű állandó kiállítással várja a kerület múltja iránt érdeklődőket. Az intézmény 1960 óta gyűjti és őrzi az itt élők emlékeit. A Gyűjteménybe apránként kerültek be a Rákospalota, Pestújhely és Újpalota történetétől elválaszthatatlan tárgyak, dokumentumok, fényképek. Ebből az értékes anyagból válogattunk és állítottuk össze a látványos és interaktív elemekben bővelkedő tárlatot, amely főként Rákospalota 19. és 20. századi eseményeire, jellegzetességeire fókuszál.
Az állandó- és időszaki kiállítás mellett, szakvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a látogatóinkat. Múzeumunk kutatószolgálatot is működtet.
Nyitvatartás:
kedd, péntek: 10-16 óra
szerda: 12-18 óra
csütörtök, szombat: 10-14 óra
Jegyárak: felnőtt: 500 Ft/fő, gyermek/nyugdíjas: 200 Ft/fő (kerületi lakosoknak ingyenes), csoportos 10 fő felett: 200 Ft/fő. 70 éves kor felett és 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.
Csütörtökönként ingyenes tárlatvezetést biztosítunk az intézménybe látogatóknak, a többi nyitvatartási napon a tárlatvezetés ára 500 Ft/fő.
IDÉN IS SZERETETTEL VÁRJUK A HELYTÖRTÉNET IRÁNT ÉRDEKLŐDŐKET!

A képen a következők lehetnek: 7 ember, cipők, asztal és belső tér
A képen a következők lehetnek: asztal és belső tér
 
 
 

HELYTÖRTÉNETI KUTATÁS

A TEMPLOM TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOMBAN KUTATTUNK

1910-ben Pestújhelynek 400 fős evangélikus lakossága volt. A település önálló nagyközséggé alakulása után 1911-től 1922-ig a gyülekezet Rákospalota leányegyházaként működött. Komjáthy Béla lelkész 1928-ban indította el a gyűjtést a templomépítés céljára. Sándy Gyula pedig díjtalanul elvállalta a templom tervezését és az építés levezetését.
1933. november 26-án szentelte fel a még csonkatornyú templomot, Raffay Sándor püspök és Kemény Lajos esperes.
A II. Világháború alatt nagy sérülés érte a templomot, amely több aknatalálatot is kapott. A sérülés során az épület oldalfalai kidőltek és a harmonium elnémult, továbbá a gyülekezet pásztor nélkül maradt.
1946 áprilisában,nagypénteken tartották a templomban az első ünnepi istentiszteletet. Az épületet 1949-ig teljesen felújították.
Kutatásunk során a templom harangjait és a székelykapu formájú, székelytulipánnal és életfa-motívumokkal díszített oltár történetét vizsgáljuk.