Hírek

Hírek

Tisztelt Látogatóink!

 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. szeptember 11-én (szerda) a Múzeum technikai okok miatt zárva tart. 

 

Megértésüket ezúton is köszönjük. 

A Múzeum dolgozói 

Galéria

Madarász kiállítás 2017

Kerti kiállítás 2016

Disznóölés 2016

Kapcsolat

 

 

Bemutatkozás

 

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota, Budapest XV. kerülete. A történelem során többször kapott új nevet, új határokat és új közigazgatási formát. Bizonyos jelenségek eltűntek a változások során, míg mások jellemzően megmaradtak.

1958-ban a kerületben munkacsoport alakult, mely Rákospalota helytörténeti vonatkozású dokumentumainak gyűjtését kezdte meg. A fővárosban harmadikként megalakuló helytörténeti gyűjtemény 1960. január 10-én kapott állandó helyet a Kossuth u. 39. sz. (ma 55.) alatt.

Kezdetben a település néprajzi anyagát, a kismesterségek szerszámait, termékeit gyűjtötte, majd nem sokkal a megnyitást követően a kerületben lakó Madarász Viktor leánya több, az édesapjától származó festményt, személyes tárgyat, bútort ajándékozott a gyűjteménynek. Ezt követően a gyűjtemény megkezdte a helyi képzőművészek alkotásainak gyűjtését is.

A nyolcvanas évek elején a Kossuth utcai épület annyira rossz állapotba került, hogy be kellett zárni, és a teljes gyűjteményt külső raktárakban kellett elhelyezni. 1991. novemberében nyílt meg újra a múzeum jelenlegi helyén, immár nem Rákospalotán, hanem a XV. kerület egy másik településrészén, Pestújhelyen.

Állandó kiállításaink mellett külső és belső helyszíneken rendezünk időszaki, helytörténeti és képzőművészeti kiállításokat. Ezek közül 2007-ben nagy siker volt a MÁV-telep 100. évfordulójára a Jézus Szíve Plébániatemplomban rendezett helytörténeti kiállításunk, valamint az évről évre a múzeum kertjében megrendezett képzőművészeti kiállításaink.

2009. októberében Pestújhely önálló községgé válásának centenáriuma alkalmából új állandó kiállítást nyitottunk „Civil élet az egykori Pestújhelyen” címmel. 2018-ban pedig új állandó kiállítást nyitottunk „Palota Földjén” címmel mely Rákospalota múltját mutatja be.

Szervezetileg a múzeum a XV. kerületi Tanácshoz tartozott, majd, 1990 után az önkormányzati fenntartású XV. kerületi Csokonai Kulturális Központhoz kapcsolták.

Kiadványok


 • Helytörténeti értesítőnkről bővebb információt itt talál.
  Folyóiratunk ára lapszámonként 400,- Ft.
 • palotaitegnapok
  Ára: 1 500 Ft.
 • pestujhely emlekkonyve2
  Ára: 1 500 Ft.
 • pestujhely emlekkonyve2
  (Reprint) Ára: 1 300 Ft.
 • pestujhely emlekkonyve2
  XV. kerületi képzőművészeti album
  Ára: 2 000 Ft.
 • pestujhely emlekkonyve2
  Üdvözlet Rákospalotáról és Pestújhelyről
  Régi rákospalotai és
  pestújhelyi képeslapok (1899-1945)
  Ára: 3 500 Ft.

 • Ádám Ferenc - Kiss Emília - Kuczkó Andrea: "Leszek sehol - és mindenütt leszek"
  A XV. kerület temetőinek története
  Ára: 1 400 Ft.