Állandó kiállítás

I. Palota földjén - Hagyomány és sokszínűség (2018)

 

Palota területe már az őskorban lakott volt. A település nevét először egy 1347-es oklevélben említik. A török uralom idején a vidék szinte teljesen elnéptelenedik, de az első népszámlálás idején (1784-87) már 900 lakosa van.

Az 1846-ban megnyílt Pest-Vác vasútvonal, mely a települést is érintette jelentős változásokat hozott, és a gazdálkodásból, növénytermesztésből élő községből hamarosan város lett.

A polgárosodással egyesületek, egyletek, társaságok szerveződtek, céljaik, érdekeik a helyi társadalom átalakulásaival párhuzamosan formálódtak.

Villasor, lakótelepek (nemcsak Újpalota), iskolák, vendéglők, emlékművek, gyárak – mind Palota sokszínűségét jelképezik. Itt működött a Liwa-malom, amely Rákospalota legrégebbi ismert őrlőmalma, mely Budapest utolsó működő vízimalma volt. A sokszínűséghez a felekezetek és templomaik is hozzájárultak.

A kiállítás megemlékezik azokról a jeles palotaiakról, akik életük és tevékenységük révén szorosan kapcsolódnak a településhez.

215 tárgy, 180 négyzetméteren – festmények, grafikák, fotók, domborművek, tárgyak, dokumentumok, ereklyék. Palota múltja és jelene, melyek jövőjének alapját adják.

Az új állandó kiállítás a XV. kerületi önkormányzat támogatásával valósult meg. 

 

II. Civil élet az egykori Pestújhelyen (2009)

A Rákospalotától 1909-ben függetlenné váló, önálló Pestújhely nagyközség megalakulásának 100. évfordulójára rendeztük új állandó kiállításunkat. A település életében mindvégig jelentős szerepet betöltő polgári egyesületek, egyletek tevékenységére helyezve a hangsúlyt mutatjuk be a település történetét az első parcellázásoktól az 1948-as egyesület-betiltásokig, az 1950-es évekbeli államosításokig.

A rendkívül tagolt és színes egyesületi életet bőséges fotó és írásos anyag reprezentálja, néhány jellemző közösségi térbe helyezve. Egy kávéházi enteriőrrel idézzük fel a Pest Tabánjaként is emlegetett egykori PÚH vendéglátósait, valamint egy fűszer-szatócs bolt és egy pékség enteriőrrel az egykor szintén virágzó helyi kiskereskedelem emlékét.

215 kicsi 217 kicsi