Kiállítás Madarász Victor és Madarász Adeline festőművészek hagyatékából az Erdős Renée Házban

Megnyitó: 2013. március 14-én csütörtökön 19 órakor.

A kiállítást megnyitja: dr. Matits Ferenc művészettörténész.

Megtekinthető: 2013. április 28-ig, keddtől vasárnapig 14-18 óra között.

A kiállításról bővebben a Műértő c. lap 2013. áprilisi számában olvashatnak!

 

A történelmi festészet a nemzeti tudat ébredésének időszakában alakult ki Nyugat-Európában a 19. század elején. Az irányzat hamarosan tért hódított Közép-Európa azon országaiban is, melyek eljutottak a társadalmi fejlődésnek erre a fokára. Magyarországon a szabadságharc bukása után jelentkeznek sorra a művelői, ebben az időben születtek a történelmi festészet azon alkotásai, amelyekben, az elnyomás reakciójaként kialakult nemzeti romantika elérte csúcspontját. Olyan képzőművészek nevei fémjelzik ezt az időszakot, akik közül nem egy fegyverrel a kezében harcolt 1848-49-ben a szabadságért. Így tett Madarász Viktor is, aki azzal emelkedett ki sorukból, hogy "romantikus és akadémikus elemeket ötvöző művészete szakított az osztrák biedermeier stílusával, és a magyar festészetet a provinciális szintről európai rangra emelte." (Matits Ferenc: Madarász Victor, 1988)

 

Leánya, Madarász Adeline (1871-1962) örökölte atyja tehetségét. Előbb Székely Bertalan tanítványa volt, majd a budapesti Mintarajziskolában és Párizsban a Julian Akadémián tanult. (Székely készített is róla egy portrét, amelyet a kiállításon bemutatunk.) Rendszeresen szerepelt a Műcsarnok és a Nemzeti Szalon kiállításain, ahol főleg a Nőművészek Társaságának a kiállításain vett részt. Közös műteremben alkotott édesapjával, ahol megörökítette azt a berendezést, amelynek darabjait a Rákospalotai Múzeum őrzi. Itt maradtak meg azok a műalkotások is, amelyek azután, a múzeumba kerülő hagyaték részét képezték.

  Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem

1174 Budapest, Báthory u. 31.

web: www.erdosreneehaz.hu
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." target="_blank">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.